Kia Forte Forum banner
1 - 20 of 25 Posts

·
Registered
Joined
·
51 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Anyone else having this problem? Cruise light will come on, but I cannot "set" the cruise. Set light won't come on anymore. Worked when I used it last but not yesterday.

I've checked, there is no cruise fuse.
 

·
Registered
Joined
·
126 Posts
Same thing happened once to me last month coming back from Mississauga meet. Stopped for gas and it worked again after re-starting the engine. Hasn't happened since... :confused:
 

·
Registered
Joined
·
708 Posts
do you have a 6 spd doolie?

i know on the ion the clutch positioning sensor was very touchy and if you would hit it it would throw an invisible cel and disable cruise for a few restarts
 

·
Registered
2021 Forte GT w/GT2, Currant Red, SXTH Element Intercooler Kit, Evilla Exhaust, Takeda S2 Intake
Joined
·
3,842 Posts
Dealer time!
 

·
Registered
2021 Forte GT w/GT2, Currant Red, SXTH Element Intercooler Kit, Evilla Exhaust, Takeda S2 Intake
Joined
·
3,842 Posts
Im thinking this hasn't worked since i adjusted my pedal for the dead spot. Can anyone who's done this mod confirm their cruise is still working?
I've had no issues after adjusting and readjusting my throttle. Did you go full forward too? I didn't like the way my engine was on the diagnostics (advanced timing) and backed the switch off from full forward. Still have no problems.

Try getting your ECU read -- check for any codes present. Even an emissions code can make it so your cruise doesn't work. If you are near an Autozone they usually read codes for free.
 

·
Registered
Joined
·
51 Posts
Discussion Starter · #8 ·
I've had no issues after adjusting and readjusting my throttle. Did you go full forward too? I didn't like the way my engine was on the diagnostics (advanced timing) and backed the switch off from full forward. Still have no problems.

Try getting your ECU read -- check for any codes present. Even an emissions code can make it so your cruise doesn't work. If you are near an Autozone they usually read codes for free.
Its working now. I hadn't driven the car since I posted the thread. So all is good, thanks for the replies guys.
 

·
Registered
Joined
·
56 Posts
I've had this happen on a few different occasions and found that after tapping the brake pedal a few times, it works fine. Not sure if it's a faulty switch or what but it's not frequent enough for my to take it to the dealer.
 

·
Registered
Joined
·
407 Posts
I had this happen a few times. same thing have to tap the brake pedal before it will "set" has to be a safety feature.
 

·
Registered
Joined
·
54 Posts
Girlfriend was learning how to drive and stalled with cruise on and that seemed to F it up for a bit; but as per usual, after a few restarts, it reset itself and works fine now. Must be a computer glitch within the cruise system.
 

·
Registered
Joined
·
78 Posts
Not sure if this pertains to the 6-speed, but when I took my EX Eco (5-speed auto) to the dealer for the airbag reprogram, there was also a bulletin out for the cruise control so they went ahead and "fixed" that too. I am not sure exactly what the issue might have been, I had not had any problems with my cruise control, but there is a "fix" at the dealer that is under warranty (for the 5-speed auto, anyway).
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Cruise Control Issue

When I approach traffic, I turn off my cruise, but once it clears up, I try to turn it back on and numerous times, the cruise light won't even turn on! I have noticed that when this happens, the "ECO" light also does not turn on. I took it in for service to complain this issue twice already but they say they cannot do anything unless I can duplicate it again..which of course when I need it to turn off to show them, it works perfectly fine -_-. Any thoughts on what the problem might be?
 

·
Premium Member
Joined
·
138 Posts
Well, I've seen this happen with my 6spd. If you are resting your foot on the clutch AT ALL it won't engage. I know someone mentioned that earlier but, there it is. DON'T TOUCH THE CLUTCH. If you have an auto, well, good luck, I don't know what to tell you.
 

·
Registered
Joined
·
576 Posts
Anyone else having this problem? Cruise light will come on, but I cannot "set" the cruise. Set light won't come on anymore. Worked when I used it last but not yesterday.

I've checked, there is no cruise fuse.
This same issue has just happened to me, I even turned the car off and restarted it but it still wouldn't work. I then waited 5 minutes while driving along then hit set and cruise worked again.
There must be a glitch somewhere in the system
 

·
Registered
Joined
·
1,487 Posts
hmmm, I've had no trouble with cruise went on a 2,000 mile trip useing cruise off and on much of the way there.
Oh and I also did the throttle mod.

maybe there is a way to adjust the sensor for cruise or something? just thinking outloud!
 

·
Registered
Joined
·
425 Posts
I had this issue last night. I turned on the cruise control and then when I hit the set button it would not engage. When I let off the throttle because I thought it was set the car lost speed, and fast. I realized that the cruise was on but would not set the speed. The ECO light also turned off and would not come back. This morning it is all fine. I have a 5 speed auto and I am going to see if I can reproduce the issue. I had my wife write down everything I was doing when it happened and as much stuff as I could remember before.
 

·
Registered
Joined
·
1,149 Posts
lol- i am really thinking i might just go ahead and do this road trip to louisville ky just to have an excuse to use the cruise control....
(and sample some good bbq along the way)
i've had my koup since june- and still have yet to find a reason to put the cruise control on.........
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Is anyone still having this issue? Is it only happening on 2010 models? My Forte is a 2010 and I just started having this issue a few months ago. The cruise suddenly stopped engaging when I tried to set it. I would try setting it now and then and one day it finally worked again -- until a week or two ago. Then, it suddenly started working again today. I had filled my gas tank and gotten new windshield wipers installed, and was headed for an oil change. So, maybe "Silver" was just feeling loved. :biggrin2:

I may be making a long trip soon and don't want to be without the cruise control because I have a bad back and knee. I had been looking into taking my car to someone a friend recommended, who works on auto electrical problems. But, I don't want to spend money unnecessarily on something that would be an easy fix.
 

·
Registered
Joined
·
237 Posts
on mine, if you take off and do not touch the brake pedal, the cruise will not engage. NExt time you have this issue, try tapping hte break pedal to the point it activates the brake lights then try again. Ran in to this last weekend on hte way to OH. Stopped at a rest area, took off and the cruise wouldn't reset. tapped the brake and away we went.
 
1 - 20 of 25 Posts
Top